maanantai 14. maaliskuuta 2016

Inhottavin asia, minkä voit sanoa huonosti nukkuvan vauvan vanhemmalle

Mikä se on? Varmaan jokainen huonosti nukkuvan vauvan vanhempi hyppii jo siellä koneella, käsi ylhäällä, hokien "Minä tiedän! Minä tiedän!" 

Siltä varalta, että sinä et tiedä, voin toki kertoa. Ylivoimaisesti ärsyttäviä asia minkä voit sanoa on: "Nuku kun lapsi nukkuu". 

Kun kahdeskymmeneskolmas hyväntahtoinen idiootti hokee tätä samaa asiaa, tekee mieli joko purskahtaa itkuun, tai läimäyttää möläyttelijää piikkinuijalla.

Miksikö ärsyttää? No kerron.

1. Neuvoja olettaa, että huonosti nukkuvan lapsen vanhempi on täysi idiootti, joka ei tajua yksinkertaisiakaan asioita itse.

2. Pyytämättömien neuvojen tuputus aikuisille on muutenkin ärsyttävää.

3. Neuvoja ei ikinä kerro, miten neuvoa tulisi toteuttaa, jos lapsi nukkuu esim. 10-15 minuutin pätkissä tai vain kun häntä kannetaan/ulkona liikkuvissa vaunuissa/liikkuvassa autossa/juuri silloin kun on joku pakollinen meno kuten neuvola tai hammaslääkäri/työpäiväsi aikana/muussa kokoonpanossa, joka vaati hereillä olevan aikuisen.

4. Neuvoja ei ikinä kerro, miten nukahdetaan käskystä. Ehkä jotkut ihmiset pystyvät nukahtamaan koska vain, mihin kellonaikaan tahansa. Minä en pysty. Ei pysty miehenikään. Voit arvata, miten raivostuttavaa on, kun olet vihdoinkin saanut lapsen nukahtamaan, ja yrität nukkua itse, mutta päädyt pyörimään tuntikausia sängyssä täysin hereillä. Tai kun puolison kanssa sovitaan vuorottelusta, ja nukkumavuorossa olija ei vaan pysty nukahtamaan. Sitten kun siihen vielä tulee joku urpo neuvomaan, että nukkuisit nyt kun lapsikin nukkuu, niin voin kertoa, että EI NAURATA.

7 kommenttia:

 1. Voi ei! Itse lapsettomana ihmisenä olisin antanut just ton saman neuvon :-D Pidän siis tästä lähtien suuni kiinni :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, ja olen tässä miettinyt, että olenko itse joskus sanonut samaa... En kyllä enää ikinä sano :D

   Poista
 2. I feel you. Lapsi 1,5 v. ja heräilee enää pari kertaa yössä ja nekin menee peiton asettelulla ohi. 1-14kk iässä heräili 1-2 tunnin välein. Päikkäreitä alkoi nukkua kymmenkuisena, siis jossain muualla kuin tissillä. Kyllä ärsytti ne mammat, joiden piltit nukkuivat viiden tunnin päikkäreitä ja jotka kehuivat ehtivänsä siinä siivoilla, ottaa itse päikkäreitä, katsoa telkkaria ja tehdä käsitöitä...

  Ai toinen ärsyttävä on muuten "kyllä siihen heräilyyn tottuu!". Ei totu. Ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että tottuu heräilyyn :D Onneksi tuota ei ole sanottu minulle. Pääasiassa ihmiset ovat tosi rohkaisevia ja sympaattisia, onneksi.

   Meillä mussukka on muutaman kerran vedellyt mahtavat kuuden tunnin yöunet putkeen, ja se oli suorastaan jumalainen kokemus, kun sai nukkua niin kauan <3 Sillä jaksaa taas monta päivää. Nyt on viime aikoina taas vaan ollut näitä öitä, kun lapsukainen päättää alkaa tankata ruokaa siinä iltakymmenen maissa, ja siitä alkaa sellainen yörumba että oksat pois, syödään, huudetaan, syödään ja huudetaan, halutaan seurustella, pulautellaan, tehdään niskakakat jne. Kyllä sinä tiedät :) Hyvä nukkumaanmenoaika on klo 7 aamulla, ja hyvä heräämisaika kaksi tunita myöhemmin... :D

   Poista
 3. I know!!! Varsinkin tuo kohta 3. vois olla suoraan mun kirjoittamaa :D

  Erityisesti muistan tuosta vauva-ajasta sen silmät ristissä koomaan sohvalla päikkäriaikaan muksu pihalla vaunuissa (kun vihdoinkin tottui nukkumaan paikallaan olevissa vaunuissa) ja odotan et koska hyppään taas hyssyttämään, kun päikkärit nukuttiin noin 10-30 min pätkissä. Aina. Jos ei (kerran tai kaksi kuukaudessa) niin sit minun piti kuitenkin mennä tarkistamaan, et vieläkö se tyyppi hengittää, kun ei oo kokonaiseen tuntiin karjunut ;)

  Meillä päikkärit piteni/yhtenäistyi (suunnilleen?) vuoden iässä (muistaakseni) yksiin uniin, kestoltaan puoltoista-kaksi tuntia. Mut aina on vaiheita, et nukahtaminen kestää/on vaikeaa, herätään jo 40 minuutin jälkeen (vaikka normi uniaika olisi sen 2 tuntia), herätään kiukkuisena 3 tunnin unista huolimatta. Tai niistä johtuen.

  Edelleen ihmettelen, et missä ne 10-12 tuntia hiljaa omassa sängyssään paikallaan unta palloon vetävät muksut asuu? Ei ainakaan meillä... Onneksi öisin meillä herätään enää _vaan_ 1-3 kertaa. Jee. Kersa täyttää kesällä 3v.

  (Ja onneksi oon itse aika hyvä nukahtamaan uudestaan pikku ininöiden jälkeen.)

  Et ei muuta kun tsemppiä! Mulla eniten on lohduttanut tää et vauvan/lapsen elämä on vaiheita, kohta voi tulla joku unelmavaihe, jossa nukkuminen on (ainakin osittain) helppoa, koko perheellä. Toivotaan :)

  VastaaPoista
 4. En voi kuin toivottaa tsemppiä ja jaksamista.

  On vaikea kuvitella tuo tilanne, kun omat lapset on laitettu nukkumaan ja sitten ovat nukkuneet kiltisti heräten ehkä aamuyöstä kerran. Siksi on vaikea tajuta. Mutta kyllä mulla empatiaa riittää, kun tiedän millaista on olemattomat unet. Järkyttävää. Väsyttävää. Ei jaksa, pysty eikä kykene. Olen väsyneenä melkein ajanut tieltä, kompastellut, mokaillut, itkenyt ja halunnut kuolla. Luojaa kiitän, ettei enää ole tuota huolta ja toivon, ettei enää ikinä tulekaan.

  VastaaPoista
 5. Mä ymmärrän noita neuvojia sikäli että on niitäkin äitejä jotka kokee että kun vauva nukkuu niin on pakko siivota ja tehdä muita hommia. Kun ei ole,mieluummin kannattaa koittaa nukkua. Yhden lapsen kanssa se vielä onnistuu joskus mutta useamman kanssa on kyllä hankalaa... meillä on kolme lasta joista yksi on täysimetetty ja hän oli ainoa "vaikea tapaus". Söi ekat 8kk 30min-2h välein yötä päivää. Samalla piti huolehtia 3v vanhemmasta sisaruksesta. Pullovauvat meillä on nukkuneet noin kuukauden ikäisestä täydet yöt, nykyinen on nyt 3,5kk ja nukkuu 19.30-7.00 inahtamatta. Se on toisaalta mulle välttämätöntä, en sairauteni takia enää pärjäisi niinkuin keskimmäisen kanssa.

  Tsemppiä valvomisiin. Onneksi ne usein menee ohi noin vuodessa (tai vuoden ikäistä voi jo lempeästi vähän kouluttaa hommaan) ja loppupeleissä se on lyhyt aika.

  VastaaPoista