tiistai 26. tammikuuta 2016

Pois alta! Minulla on punainen lumilapio, enkä pelkää käyttää sitä!

Heräsin aamulla (tai ok, aamupäivällä... kerrankin sain nukuttua kunnolla) lumisateeseen. Jee! Onhan täällä etelässäkin vähän lunta, mutta en ole kovin monta kertaa tänä talvena päässyt tekemään lumitöitä. Ne ovat suunnilleen ainoa "kotityö" josta nautin. Raikas kylmä ilma, mukavaa liikuntaa, lunta... Mikäs sen parempaa? Varsinkin, kun ei ole mitään hurjan isoa lääniä putsattavana. Meillä huoltoyhtiö hoitaa parkkipaikan ja yleiset tilat, ja itselle jää vain postimerkin kokoinen etupiha ja suunnilleen samankokoinen takapiha. Joskus on ihan pakko käydä kolaamassa lunta vähän yleiseltäkin puolelta, jos oikein tekee mieli.(Olen nyt lisännyt synnytystenkäynnistyskeinojen, S-kirjainten, listaan uuden: Siivous, Seksi, Saunominen sekä SnöSkottning. Ei ole vielä toiminut. Ensi viikolla todennäköisesti vuorossa se vaihtoehto, josta pidän vähiten: Sisätutkimus. Hyi.)

Juttelimme erään ystäväni kanssa eilen siitä, miten tylsää liikuntaa ylipainoisille usein tarjotaan. Lähtökohta tuntuu usein olevan, että kukaan lihava tai ylipainoinen ihminen ei liiku ollenkaan, paitsi ehkä sohvalta jääkaapille. Ja siksi tarjolla on aloittelijan suosituksia tyyliin "kävele kolme kertaa viikossa 15 minuuttia" tai "jää bussista pois 1 - 2 pysäkkiä aikaisemmin". Tai paras: "myös kotityöt ovat liikuntaa - siivoa, tiskaa, imuroi!". Kenen nämä suosittelijat kuvittelevat tehneen kotityöt lihavien ihmisten kotona tähän asti? Helinä-keijun? Vai oletetaanko meidän joko olevan superrikkaita, joilla on omat kodinhoitajat, tai vaihtoehtoisesti elävän kaaoksen keskellä? Jos 40 prosenttia suomalaisista on ylipainoisia tai lihavia, kuka tekee tässä maassa kaikki kotityöt?

Älkää käsittäkö väärin - tietysti hyötyliikunta on hyvä juttu. Mutta jos lähdetään siitä, että kaikki arjen askareet, imuroinnista roskapussin viemiseen ja muuhun pakolliseen, yhtäkkiä ovatkin liikuntaa, niin kyllähän tuo tuntuu vähän hassulta. Vai olenko vain turhan kriittinen?

Mitä mieltä te olette? Voidaanko kotityöt ja muut pakolliset jutut laskea liikunnaksi?

8 kommenttia:

 1. Kotityöt ovat HYÖTYliikuntaa, joka kuuluu normaaliin arkeen ja itse LIIKUNTAosio sitten hankitaan lenkkipolulla,salilla,polskien uimahallissa tai jumpilla,kukin oman mielenkiinnon mukaan :) jos kaikki kotityöt laskettaisiin liikunnaksi, silloinhan kaikki ihmiset liikkuisivat suhteellisen paljon :D

  VastaaPoista
 2. Oon todennu saman, että on neuvottu alentuvaan sävyyn käymässä vaikka vähän kävelyllä, - ja luultu, että sillä pienellä kävelyllä laihtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sekin oletus, että kukaan ei käy jo ennestään niillä kävelyillä. Pidemmilläkin :)

   Poista
 3. Miia tuossa kirjoittikin tosi hyvin ja oon siitä samaa mieltä. Yksi kotityö mulla kyllä on, joka mukavasti nostaa sykkeen ja se on imurointi. Fitbit ilmoittaa aina ihan hulluna aktiivisia minutteja, kun kierrän meidän talon ja kaikki kerrokset imurin kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :) Imuroidessa varmaan tulee sopivasti sellaista käsienheilutusliikettä, joista aktiivisuusrannekkeet tykkäävät. Itsehän en mitään inhoa niin kuin imurointia. Se meteli! Pää ei kestä. Meillä mies imuroi, minä hoidan sitten jotain muuta kotityötä.

   Poista
 4. Tosi hyvä kirjoitus. Sama juttu ärsyttää muakin. Itse en ole mikään huippukuntoinen, mutta tunnen paljon ylipainoisia, jotka oikeasti liikkuvat tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tuntuu, että kaikki lihavat ja ylipainoiset liikkujat ovat jotenkin näkymättömiä, kun kukaan ei heitä tunnu ikinä näkevän... paitsi muut samassa tilanteessa olevat :)

   Poista