sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Kiusaamista kuntosalilla

Kaikki ovat varmaan ennättäneet nähdä tämän Facebookissa kiertäneen päivityksen, jossa Johanna Raitio kertoo kiusaamistapauksesta, johon hän törmäsi kuntosalilla:

Kyllähän tuollainen saa kiehumaan raivosta! Mutta ikävä kyllä, se ei yllätä minua ollenkaan. Juuri tällaisten tapausten takia olisi tärkeää, että saleilla ja muissa liikuntapaikoissa kävisi mahdollisimman paljon eri kokoisia ja eri näköisiä ihmisiä. Jos liikkuva pullukka on ihan jokapäiväinen näky, pikkuhiljaa kukaan ei jaksa välittää. Tai näin ainakin toivon.

Olen itse saanut olla melko rauhassa salilla ja muissa liikuntapaikoissa (en kuitenkaan täysin). En usko, että olen ollut epätavallisen onnekas. Uskon että syitä on kolme: 1) vältän ns. trendiliikuntapaikkoja, 2) ajoitan käyntini aikoihin, jolloin paikalla ei ole noita itseään peilaavia pissislaumoja ja 3) olen melko kovakorvainen ja usein kuulokkeet korvissa. Jos siis vittuilua esiintyykin, en välttämättä kuule sitä. Ja sehän mahtaa kiusaajia harmittaa, kun eihän muille ihmisistä hihittelystä ja heidän pilkkaamisestaan ole mitään hyötyä, jos kohde ei kuule tai huomaa koko asiaa.

Toisaalta harmittaa, että annan muiden mielipiteiden rajoittaa sitä koska ja missä harrastan. Toisaalta taas en halua ehdoin tahdoin altistaa itseäni ikäville tilanteille. Pitäisi kai olla rohkeampi, mutta kasvatan omaa mukavuusaluettani pikkuhiljaa.

Kuva: Pixabay.com

Jos kiusaamista tulee vastaan, miten ihmeessä pitäisi toimia? Itse liikun usein sellaisina aikoina, jolloin esim. salilla ei ole henkilökuntaa paikalla, vaan sisään mennään pelkällä kulkukortilla. Silloin ei voi käydä sanomassa asiattomasta käytöksestä henkilökunnalle. Palautetta voi toki laittaa jälkikäteen. Jos taas henkilökuntaa on paikalla, ja kiusaaminen kohdistuu itseen, kynnys mennä sanomaan asiasta henkilökunnalle on aika korkea. Ja varmaan moni kiusaaja laskeekin sen varaan, että uhri tuntee häpeää, eikä kehtaa valittaa. Tämä on harmittavaa. Jotenkin tuntuu siltä, että kynnys puuttua toiseen henkilöön kohdistuvaan kiusaamiseen on matalampi. Mutta siinä taas tulee mieleen, että hyppiikö toisen (kohteen) varpaille, jos sekaantuu asiaan.

Ikävä kyllä olen saanut huomata, että asiaton kommentointi ei aina rajoitu nuorisoon, ja että ihan ns. normaalit, aikuiset ihmiset harrastavat sitä välillä. Sen verran olen oppinut, että tutuille kehtaan sanoa, jos koen että heidän kommenttinsa ovat asiattomia. Muutaman kerran olenkin joutunut huomauttamaan - kerran eräs entinen kollega päivitteli uimahallissa kovaan ääneen "herranjumala, mies naisten uimapuvussa!", kun kohdalle sattui eräs toinen uimahallinkäyttäjä, jonka sukupuoli ei sovi ihan tähän tavallisimpaan, mies-nainen -sukupuolikäsitykseen. Olkoon epätavallista, ei kai sitä suureen ääneen tarvitse päivitellä? Toisen kerran en häpeäkseni kehdannut puuttua suoraan, kun eräs vanhempi rouva useaan kertaan kommentoi suureen ääneen uimahallissa tyyliin "Onpas lihava mies! No hyvä että sentään liikkuu!". Kyseinen täti on paha suustaan, mutta hyvin herkkä ottamaan nokkiinsa, joten jouduin menemään vähän kiertotietä. Vanhempani tuntevat hänet minua paremmin, joten tein pelkurin ratkaisun, ja laitoin äitini asialle puhumaan kommentoinnista ja miten ikävältä se voi tuntua. Ihana äiti <3 Hän tarttui heti asiaan, ja sanoi tutulleen suoraan mutta hienotunteisesti, että toisten ulkonäköä ei sovi kommentoida. Luulisi melkein 80-vuotiaan täti-ihmisen jo tietävän tuon, mutta nähtävästi ei sitten...

Oletko sinä nähnyt kiusaamista liikuntapaikoilla, tai joutunut sen kohteeksi? Miten reagoit? Miten mielestäni kannattaisi reagoida asiaan?

14 kommenttia:

 1. Voi jumalauta, mitä käytöstä!!! Itse olen niin suora ja paha suustani, että jokainen saa kuulla kunniansa, jos noin käyttäytyy. On muaki salilla pari surkeaa vittupäätä kattonu nenän varttaan pitkin/päästä varpaisiin, mutta tuollaisen käytökseen tehoaa samanlainen käytös eli sitä saa, mitä tilaa. Pisteet Johanna Rautiolle tilateeseen puuttumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tajua mikä ihmisiä vaivaa. Ärsyttää joidenkin asenne, että pitäisi olla jo valmiiksi todella timmi, ennen kuin saa liikkua... tai ylipäätänsä poistua kotoa.

   Poista
 2. En ole nähnyt, enkä joutunut kiusaamisen kohteeksi. Sali, jossa käyn, on kiva ja kannustava, ja jokainen keskittyy vain omaan treeniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tuollaisia paikkoja myös löytyy. Sellaisia niiden pitäisi kaikkien olla.

   Poista
 3. Tuo on yksi syy, miksi en ole koskaan tykännyt käydä salilla :(
  Olen kokeillut sen miljoona kertaa, mutta kuntosalit ja ryhmäliikuntatunnit ei vaan ole mun juttu, ei ole olleet koskaan ja nyt kun kaikki tosiaan pitää olla niin fitness niin fitness, niin vielä vähemmän. Tosin tämä epi estää "rehkimisen" muutenkin -tuli taas todistettua viikolla sekin, prkl.

  Mutta tuo toisten arvostelu on ala-arvoista käytöstä enkä oikein ymmärrä mistä se tulee; mietin, että noilla saleilla käyvät varmaan n. 18-55 -vuotiaat naiset, eikö niin? (En ole lukenut yhtään uutisia enkä juttuja, joten en oikeasti tiedä mitä ikäluokkaa saleilla käyvät ovat) No, joka tapauksessa siis kutakuinkin joko kymmenisen vuotta äitiäni nuorempia = saaneet hyvinkin kovan kasvatuksen, tai kymmenisen vuotta minua vanhempi = äitini saama kasvatus siirtynyt minulle. Minulla on vain poika, mutta kasvatettiin hänet kuten meidät oli kasvatettu: ystävälliseksi, kohteliaaksi, muut huomioon ottavaksi. Nyt ollaan jo siinä n. 3-kymppisissä. Missä kohtaa meni pieleen? Missä kohtaa naisista tuli epäkohteliaita omaan napaan tuijottajia ja toisia arvostelevia maailman napoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko kyseessä sukupolvikysymys, kun nuo itse uimahallissa "läksyttämäni" tapaukset olivat noin 45- ja 75-vuotiaita, ja osasivat oikein hyvin käyttäytyä asiattomasti. Ikävä kyllä kyseessä tuntuu olevan sukupolvia yhdistävä ilmiö.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Voihan tietysti kyse olla siitäkin, että jotkut kuvittelevat olevansa muita parempia; että heillä on oikeus päästää suustaan mitä vaan. Mistä noista tietää, mitä heidän päässään liikkuu, mutta on hyvä, että on teitä joilla on rohkeutta puuttua asiaan. Itse tarvitsen vielä taustatukea siihen :)

   Poista
  4. Taustatuki on varmaan hyvästä meille kaikille. Välillä on vaikea toimia, kun menee niin hämilleen siitä, että jotkut kehtaavat käyttäytyä kuten käyttäytyvät.

   Poista
 4. En tiedä. Olen käynyt trendisaleilla ja ihan äijäsaleilla sekä myös vain naisille suunnatuilla saleilla. Koskaan en ole kuullut moista. Toki mä penkkaan samanverran kun pissis painaa niin ehkä...en tiedä. Miksi isomahaisia "väännän hauisköäntöjä 50kg puntilla naama rähähtämäisillään" äijiä ei kiusaa kukaan. Miks miehet salilla noin yleisestikin tulee toimeen niin hyvin keskenään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sitten tiedä, ehkä hintelillä miehillä on huonoja salikokemuksia? Jos näin lähtee miettimään. En tiedä.

   Poista
 5. Mä en oo saanu suoraa kommentointia liikuntapaikoissa (muualla kylläkin), mut tota tuijottelua ja hihittelyä on erinäisissä paikoissa tullut kyllä ihan riittävästi. Ehkä pienet tytöt (koululaiset, mut alle yläasteikäiset) on pahimpia uimahallissa. Ei niille oikein uskalla alkaa räyhäämäänkään. Vaikka ehkä pitäisi? Tai sanoa "nätisti", että aika paskalle kuulkaa tuntuu tuo teidän käytös.

  Mutta mulla tämän hetken suurin "ongelma" on samalla salilla ja lähestulkoon aina samoissa venyttelyissä/pilateksessa/muussa rauhallisemmassa jumpassa käyvä nuori mies. Olen tosi huono arvioimaan ihmisten ikää, mutta veikkaisin, että noin 20-25v.? Tai ainakin hyvin babyface, minua nuorempi kuitenkin. Kiusaamisesta ei sinällään voi puhua, sillä nuori herra vaan katsoo. Ja tuijottaa. Ja katsoo. Ja tuijottaa. Ja katsoo. En tiedä onko se pahansuopaa katsomista vai mitä ihmettä kaveri meinaa, kun ilme ei värähdäkään, mutta silti selkeästi katsoo minua kohti. Pitkään. Useasti.

  Ei siis ehkä kiusaamista sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta ihan hemmetin kiusallista se kyllä on. Ei enää huvita mennä tunneille tuijotettavaksi juuri tuon yhden tyypin takia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmentävä tuo mies. Saattaisin kyllä itse jossain vaiheessa käydä sanomassa henkilökunnalle, että häiritsee, jos on jatkuvaa. Oli sitten hyvällä tai huonolla, niin häiritseväähän se voi olla. Tuijota takaisin ja irvistä? :D

   Poista
  2. No viimeksi ensin tuijotin takaisin ja sitten pyörittelin silmiäni ja pudistelin päätäni :D Aikuismaiseen tapaan... En tiedä oliko hyötyä, sillä lopputunnin vältin katsomasta koko tyyppiin päin. Uh.

   Poista