sunnuntai 30. elokuuta 2015

Allergiat ja terveellisemmät elämäntavat

Eksyinpä taas mammapalstoille (tiedän, ei pitäisi lukea), ja osuin lukemaan ketjua, jossa eräs ihminen kertoi pahojen allergioiden vaikeuttavan hänen laihdutustaan/terveellisempien elämäntapojen tavoitteluaan. Vastaus oli, mitäpä muutakaan, kuin kettuilua siitä, miten kirjoittaja käyttää allergioita tekosyynä lihavuudelleen, ja "varmaa tietoa" siitä, että allergiat eivät  mitenkään voi lihottaa ketään, vaan sen sijaan laihduttavat ihmistä. Mitäpä muuta voi noilta palstoilta odottaa... mutta nyt kyllä osui ja satutti.

Minähän olen siis allerginen vähän kaikelle. Allergialistani on noin käsivarren pituinen, ja jos jonnekin pitää ilmoittaa ruoka-aineallergioita, olen kokenut helpommaksi ilmoittaa mitä VOIN syödä, kuin päinvastaisen listan. Omalle allergialistalleni kuuluvat lähes kaikki hedelmät, lähes kaikki kypsentämättömät kasvikset, kaikki kypsentämättömät juurekset, lähes kaikki mausteet, soija, pähkinät ja mantelit jne... Onneksi voin syödä kaikkia viljoja ja maitotuotteita, melkein kaikkia marjoja, muutamia hedelmiä, ja sen lisäksi monet kasvikset ja juurekset menevät kunnolla kypsennettynä.

Näyttää herkulliselta ja terveelliseltä, eikö näytäkin?
En voi syödä tästä kuvasta mitään, en siis yhtään mitään.
Kuva: Pixabay.com

Miten tämä sitten tekee terveellisestä syömisestä mahdotonta? No ei se tietenkään tee. Mutta se aiheuttaaa ylimääräistä vaivaa ja ylimääräistä rahanmenoa. Varsinkin jos väsyttää ja haluaisi vain napata jotain helppoa ja nopeaa, niin kasvispuoli jää helposti väliin, jos en erityisesti tsemppaa itseäni. Ja silloin se jää aika helposti pussilliseksi pakastevihanneksia. Minä kun en myöskään voi käsitellä raakoja juureksia ilman hanskoja, eikä aina vaan jaksa.

Ammattilaiset ja erilaiset amatöörineuvojat, niin netissä kuin oikeassa elämässä, jaksavat kerta toisensä jälkeen vinkata, että leivälle voisi laittaa päälle ihanan rapeita, tuoreita kasviksia, ja napostelunhimoon voi napata pikkuporkkanoita tai raakoja kasviksia, joiden rouskuttaminen kuulemma on yhtä tyydyttävää kuin sipsien rouskuttaminen (joo joo, varmasti uskon), ja miten suolan voi korvata käyttämällä reippaasti muita mausteita. Ja aina välillä joku innokas ihminen on tullut valistamaan minua siitä, miten kunnolla kypsennettyjen kasvisten syöminen on yhtä tyhjän kanssa, kun eihän niissä enää ole jäljellä mitään vitamiineja ja hivenaineita. Ahaa, jätänkö siis vihannekset kokonaan väliin, ja syön pelkkää viljaa ja lihaa ja rasvaa? Ei sekään vaihtoehto heille kelpaa. Ei, en voi syödä kevyesti wokattuja kasviksia, ne pitää kypsentää kunnolla. Ja ei, en ole kokeillut terveellisiä ja herkullisia ja meille punkeroille hyvin soveltuvia raakakakkuja, koska sellainen erittäin todennäköisesti veisi minut sairaalaan... tai todennäköisemmin hautausmaalle.

Niin ja huomatkaapa, että nämä yllä mainitut neuvot ovat tulleet ihan pyytämättä, ihmisiltä jotka ovat vain jostain syystä tunteneet tarvetta alkaa valistaa minua. Koska en tietenkään ole oikeasti allerginen, vaan pelkästään nirso, ja sen takia lihava.

Tästä alkaakin löytyä jo vähän syötävää, varsinkin jos sen kypsentää.
Kuva: Pixabay.com


En oikein tiedä miksi syömiseni tai syömättä jättämiseni ärsyttävät joitakin niin paljon. Teen mieluiten itse ruokani, ja otan vaikka juhliin ja illanviettoihin mukaan jotain syötävää, koska tiedän, että minulle kokkaaminen voi olla vaikeaa. Puhumattakaan niistä kerroista, kun illan emäntä on erikseen tehnyt jotain minulle sopivaa, ja sitten kuitenkin maustanut ruokaa vaikka sitruunamehulla tai heittänyt päälle "ihan vähän vaan" chiliä tai pähkinää, joka vahingossa tai tahallaan. Siinä on sitten kiva selitellä miksi en syö minulle erikseen tehtyä ruokaa.

Onneksi minulla on nykyään mahtava ravitsemusterapeutti, joka ihme kyllä jaksaa muistaa allergiavalikoimani, ja on auttanut minua löytämään uusia tapoja käyttää enemmän kasviksia. Se kun ei aina ole niin helppoa, kun rajoitteita on paljon. Ja tämä ihan oikeasti on välillä tosi raskasta! Ei niinkään rajoitteet, koska olen niihin jo tottunut viimeisen melkein 30 vuoden aikana, mutta se, että aina pitäisi jaksaa miettiä ja tsempata vähän ylimääräistä, ja miettiä miten ruoka ei kävisi liian yksipuoliseksi ja tylsäksi. Olisi niin helppoa vain napata pullaa tai munkkipussillinen kaupan hyllystä (ne kun sopivat minulle noin allergioiden puolesta), kun taas vihannespuoli vaatii aina enemmän laittamista ja jaksamista.Siinä vaiheessa kun yrittää parhaansa mukaan keksiä keinoja saada edes hieman vihanneksia ja kasviksia ruokavalioon, on aika turhauttavaa kuulla kommentteja siitä, miten allergiat ovat vain tekosyy.

3 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen. Jos ei syö kasviksia/vihanneksia kuten "normaalit" ihmiset, pidetään joko nirsona tai lihavana joka puputtaa vain pullaa. Vaikka oikeasti ruoka-aine allergiat tai sairaudet ovat kaiken takana. Tietysti joskus väsyttää kuten kaikkia eikä aina jaksa hanskat kädessä pilkkoa vihanneksia ja seisoa hellan äärellä pitkiä aikoja :) Mutta sekin on normaalia. Ehkä tässäkin kynnyskysymyksena, miksi ihmisten pitää niin kovin puuttua muiden elämään? Sitä ei voi koskaan ymmärtää. Mutta onneksi olet onneksesi löytänyt hyvän ravitsemusterapeutin, joka auttaa sinua. Se on hienoa :)

  VastaaPoista
 2. Äh, tosi ikävää, että on noin laaja ja paha allergia :/ Tuossa saakin tosiaan jo vähän tarkemmin miettiä ja suunnitella. Ja todella valitettavasti myös selitellä...

  Itselläni on vaan kala-allergia ja se menee vielä kohtalaisen "helposti", kun ei ole kyse kuitenkaan hengenvaarallista tasoa olevasta allergiasta. Kukaan ("ravitsemuksen tuntija") ei ole tosin vielä täysin osannut sanoa millä se kala sitten terveellisessä ruokavaliossa korvataan ;) Aina vaan siihen vedotaan et kun se on NIIN hyvästä ihmiselle ja pitäisi syödä kalaa ja kala sitä, kala tätä... Pähkinät ja avokado on vissiin yleisimmät vastaukset millä supermahtavan kalan puuttumista ruokavaliosta voisi alkaa paikkaamaan. Ei siinä mitään. Olen aina ollut allerginen kalalle (ja äyriäisille yms.), että osaan ja pystyn kyllä välttämään. Joskus olen kuullut epäiltävän, että "ai ihanko oikeasti olet allerginen?" No ei kun leikisti oon...? Tiedän kyllä ihmisiä, joilla on useimmille kalaruoille ns. henkinen allergia :P Paras on tainnut olla kommentti (salin pt:n suusta), että "niin... ei sulle sit taida käydä välipalaksi tonnikalakaan vai?" No juu, eipä se käy, kyllä se tonnikalakin on ollu kala ennenkun se on sinne purkkiin ujutettu :D

  PS. pikku porkkanat ei _todellakaan_ korvaa mitään sipsejä! :D

  VastaaPoista
 3. Ihmiset ovat joskus vaan niin ajattelemattomia jos eivät itse omaa minkäänlaisia rajoitteita. On tosi mukavaa kuulla, että ravitsemusterapeuttisi auttaa sinua kuitenkin löytämään erilaisia vaihtoehtoja.

  Lähipiirissäni on ihminen joka ei sairautensa vuoksi voi oikeastaan syödä juurikaan vihanneksia/kasviksia, mutta niitä muutamaa mitä hän voi, hän sitten käyttääkin kuulemma niin paljon, että välillä tulee jo korvista ulos. Vaihtelu kuitenkin virkistää, myös kasvisten käytössä.

  VastaaPoista