perjantai 3. heinäkuuta 2015

Keskiaikaa ja moraalista rappiota Turussa

Olen jatkanut projektiani löytää piristystä arjen keskellä, sen verran kun tältä väsymykseltäni jaksan. Onneksi minulla on mies joka ei nurise siitä, että joutuu välillä hidastamaan tahtia kun vaimoa väsyttää, tai siitä, että joutuu tilapäisesti tekemään normaalia suuremman osuuden kotitöistä. Tänään jopa tuntuu siltä, että tämä väsymys saattaisi ehkä vähän helpottaa. Aamulla kävin labrassa kilpirauhaskokeissa, katsotaan pitääkö lääkitystä rukata johonkin suuntaan.

Väsymyksestä huolimatta hyppäsimme viime perjantaina autoon ja hurautimme Turkuun viettämään viikonloppua. Välillä on ihanaa päästä pois kotoa, ja Turku on samalla kertaa tarpeeksi kaukana että pääsee irti arjesta, mutta tarpeeksi lähellä, että matkaan ei tuhraannu liikaa aikaa. Plussaa myös siitä että Turku on upea kesäkaupunki, ja siitä, että se on täynnä historiaa. Kuten vaikka viime viikkoiset Keskiaikaiset markkinat!

Keskiaikaisille markkinoille on ihan pakko päästä ainakin muutaman vuoden välein. Markkinoilla myydään kaikenlaista vanhahtavaa käsityöläistavaraa, mutta ehdottomasti parasta markkinoilla mielestäni on markkinanäytelmä, joka tapahtuu eri paikoilla torilla, yleisön seassa. Kymmenet keskiaikaisesti pukeutuneet näyttelijät jalkautuvat markkinaväen joukkoon, ja siellä täällä saa kuulla keskiaikaista elämänmenoa.

Oikeudessa tavataan! Vaimoihminen on päästänyt lampaansa laiduntamaan miehen maapläntille, ja tästä tuohtunut mies on ottanut lampaat itselleen ja vaatii korvauksia. Mikä on oikeuden tuomio?

Kivisaunan naiset ovat iloisia - äiti löysi kuolleeksi luulemansa tyttären, ja sai reilun rahalahjan, jonka ansiosta hän voi jättää saunan ja perustaa oman kestikievarin. Työkaverit taas ovat löytäneet itselleen aviomiehet, joten hekin pääsevät kunniallisiksi vaimoiksi.
Markkinoiden kupeessa sijaitsee museo Aboa Vetus & Ars Nova, joka on siitä erikoinen, että kellarikerroksesta löytyy historiallinen museo, jossa pääsee kävelemään aitolla 1500-luvun turkulaisella kadulla ja tutkimaan vanhoja esineitä, kun taas ylemmissä kerroksissa sijaitsee nykytaiteeseen keskittynyt museo. Kun olimme nauttineet tarpeeksi markkinahumusta, suuntasimme museoon, uudet Museokortit tanassa.

Aboa Vetuksen puolella olikin sopivasti alkamassa vain aikuisille tarkoitettu Bonnes Dames -opastus, joka käsitteli moraalia ja seksuaalisuutta keskiaikaisessa Suomessa. Todella hyvä opas ja todella kiinnostava kierros, suosittelen kaikille!

Sunnuntaina päätimme vielä vinguttaa Museokortteja vähän lisää, ja kipaisimme melkein hotellimme kulmalla sijaitsevaan Apteekkimuseoon, joka oli meille aivan uusi tuttavuus. Apteekkimuseossa esitellään tietenkin vanhoja apteekkeja, 1800-luvulta kohti uutta aikaa. Hyllyiltä löysimme muun muassa opiumia ja lohikäärmeen verta. Mitähän siitäkin on tehty?

Keskellä kuvaa purkillinen jonka sisältä löytyy "Sanguis Dracen.", eli lohikäärmeen verta. Minä kun luulin että lohikäärme on uhanalainen laji.
Jonkin verran inhonväristyksiä aiheuttivat myös säilötyt kyykäärmeet, konnat ja juotikkaat. Hyi, onneksi ei enää olla entisaikojen apteekkarien armoilla.


Apteekkimuseon yhteydessä on myös vanha porvariskoti, jonka sisustus on ajanmukainen. Ihastelimme vanhanaikaista sisustusta ja ihmettelimme myrkynvihreän värin suosimista. Talosta löytyi muun muassa kaksi aivan hirvittävän rumaa, epätasaisen myrkynvihreää kaakeliuunia. Tuli vaan sellainen tunne, että kaikkea ihmeellistä ihmiset ostavat ollakseen muodikkaita... ja tämä nähtävästi päti jo satoja vuosia sitten.

Lopulta suuntasimme Turun linnaan, joka oli meille jo ennestään tuttu paikka. Enpä vaan muistanut miten paljon kapeita portaita ja portaikkoja siellä on! Meni ihan porrastreeniksi.

Tällä kertaa kävimme ihmettelemässä näyttelyä kuningatar Kristiinasta, tai oikeastaan näyttely keskittyi aika lailla hänestä vastikään tehtyyn Mika Kaurismäen elokuvaan The Girl King, jota on kuvattu Turun linnassa. Kiinnostava näyttely, joka sai minut muistamaan, että minullahan on jossain kuningatar Kristiinan elämästä kertova kirja, jota en ole vielä lukenut. Pitää ottaa kesälukemiseksi.

Vaan tiedättekö mitä tänään tapahtuu? Minä kirmaan KESÄLOMALLE! Nyt levätään ja piristytään.

4 kommenttia:

 1. Vau, kuulosti mahtavalta viikonlopulta! :) ja hei, mahtavaa ja rentouttavaa lomailua =)

  VastaaPoista
 2. Turku on kyllä ihana kaupunki. Keskiaikaiset markkinat tulee tsekattua yleensä joka vesi ja joulun alla myös, vaan nyt en kyllä lasten kanssa jaksanut helteellä edes ajatella asiaa. Apteekkimuseossa en ole koskaan käynyt, vaikka olin pari vuotta jopa viereisessä rakennuksessa töissä, hyi mua:( Hyvää kesälomaa ja jos sieltä nettiä kuikuilevasta niin mulöa on arvonta blogissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun joulumarkkinatkin ovat hienot. Viime vuosina ei olla jaksettu lähteä niin kauan, vaan ollaan käyty Helsigissä tai Lohjalla, missä on myös noita joulumarkkinoita. Niiltä löytyy aina jotain ihanaa, ja jotain herkkua joulupöytään.

   Hahaa, kävin osallistumassa :)

   Poista