maanantai 1. kesäkuuta 2015

Menkkamaanantai

Puhutaanpa kuukautisista. Kuukautiset ovat siitä ikävät, että ärsyttää jos ne tulevat... ja ärsyttää jos ne eivät tule.

Onko laihtuminen aiheuttanut muillekin kuukautisten kenkkuilua?

Minulla oli muutama vuosi sitten jonkin verran epäsäännölliset kuukautiset, kierto noin 28 - 35 päivää. Ongelma korjaantui, kun sain lääkityksen kilpirauhasen vajaatoimintaan, ja sen jälkeen kuukautiseni asettuivat kiltisti samaan vanhaan malliin kuin ennenkin, eli 28 - 29 päivään. Mutta nyt laihtumisen myötä kuukautiseni ovat taas alkaneet epäsäännöllistyä. Viimeksi kierto oli vain 24 päivää, ja nyt mennään jo kiertopäivässä 37, eikä kuukautisia näy eikä kuulu. Raskaana en ole, sen toki ymmärsin tarkistaa.

Wanhassa naisten terveysoppaassa käsitellään "naisten erityisongelmia".
Kuva: Philippa Willitts


Monessa lähteessä kerrotaan, että laihtuminen tai lihominen voivat sekoittaa kuukautiskiertoa. Ja Raakel Lignell kertoo jopa että laihduttaminen laukaisi hänella vaihdevuodet. Hieman pelottavaa. Toisaalta moni on kertonut, että laihtumisen myötä ennen epäsäännölliset kuukautiset ovat muuttuneet säännölliksi, joten nähtävästi homma voi toimia kumpaankin suuntaan.

Eiköhän tuo kuukautisten kenkkuily nyt johdu tästä laihisprojektista, joka tosin on viimeiset pari kuukautta liikkunut hyvin hitaasti. Mutta hieman tämä hämmentää, koska aikaisemmin en ole vastaavaa kokenut, vaikka tämä ei ole ensimmäinen laihiskokemukseni. Jos noita muutaman vuoden takaisia, kilpirauhasongelmista johtuneita epäsäännöllisyyksiä ei oteta lukuun, minulla on aina ollut hyvinkin säännölliset kuukautiset, aina siitä alkaen kun ne 10-vuotiaana alkoivat. Olisivat muuten saaneet odotella vähän kauemmin ilmestymistä, mutta minkäs tuolle voi.

Olisi kiinnostava tietää ovatko muut kokeneet samaa, ja ovatko kuukautiset palautuneet normaaleiksi kun paino on lakannut putoamasta.

10 kommenttia:

 1. Kaikki on mahdollista, kun puhutaan kuukautisista! Omalla kohdalla eivät ole laihumiseen reagoineet epäsäännöllistymällä, mutta kaikenlaista olen kuullut ja nähnyt (työssäni). Tulee kuitenkin mieleen, että entäs ne kilpirauhasjutut, onko niitä kontrolloitu milloin viimeksi? Jos onkin tullut jotain heittoa niihin laihtumisen myötä, niin sitä kautta ainakin voisi helposti vaikuttaa. Entä onko sulla ultrattu munasarjoja? Mulla itsellä löyty aikanaan polykystiset munasarjat epäsäännöllisten kuukautisten takaa. Ne oikkuilu aikansa ja hankaloitti raskaaksituloa, mutta sitten kun sain lapsen lopulta, kuukautisetkin on sen jälkeen pyörineet hyvin säännöllisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpirauhastestit taidettiin ottaa viimeksi helmikuussa, silloin kaikki oli hyvin. Munasarjoja ei ole ikinä ultrattu. Pitää varmaan ottaa puheeksi seuraavan lääkärikäynnin yhteydessä.

   Poista
 2. Itselläni ei ole vielä kovin isoa määrää paino tippunut mutta kuitenkin -18kg. En ole huomannut kuukautisissani mitään eroa, samanlaiset epäsäännöllisesti kuin aiemminkin. Itsellänikin on otettu vaikka kuinka monesti nuo kilpparitestit ja ovat aina olleet lääkärien mukaan normaalit. Ainoa ärsytyksen mitä kuukautiset tuo mulle, niin ne nostaa aina painoa +1,5kg mutta se kyllä tipahtaa viikossa poiskin mutta se ärsyttää silti koska se takapakittaa laihdutusta kun haluaisi aina vaan nähdä sitä alenevaa lukua, mitä se siis useinmiten on paitsi juuri tuona yhtenä kertana kuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisen keho ja hormonitoiminta... joskus vaan ärsyttää :)

   Poista
 3. Mulla alkoi kuukautiset jo tosi nuorena, ja olivat alusta saakka epäsäännölliset ja runsaat, kunnes sitten loppuivat kokonaan varsinaisen murrosiän tultua kun aloin laihduttaa toden teolla enkä saanut energiaa varmaankaan edes kuukautiskierron pyörittämiseen. Siitä ne kuitenkin alkoi tasaantua ja säännöllistyä eikä suuri ja lyhyessä ajassa tapahtunut painonnousukaan vaikuttanut asiaan. Aikalailla yksilöllisiä juttuja siiis varmaan. Mutta ihan totta että laihduttaessa kaikki on kuukautisten suhteen mahdollista. Kannattaa asiaa tutkia, jos se sinua häiritsee mutta saattaa olla myös ihan normaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosiaan olevan melko yksilöllistä. Jotenkin ihmettelen että näistä asioista kuitenkin puhutaan aika vähän.

   Poista
 4. Mulla on tällä hetkellä suunnilleen samanlainen kierto kuin sinulla, eli vaihtelee noin 29-35 päivän välillä. Itse en kyllä ole vielä mieltänyt näitä edes epäsäännöllisiksi, olen ajatellut, että niin kauan kun menkat kuitenkin tulevat kuukausittain, ei ole syytä huoleen. Tiedän useita naisia, joilla menkat ovat esim. PCO:sta ja ylipainosta johtuen todella sekaisin, tyyliin tulevat 2-6 kertaa vuodessa ja silloinkin hormoniavusteisesti. Ja olen salaa suunnilleen onnitellut itseäni siitä, että tässäkin painossa hormonitoiminta kuitenkin suunnilleen pelaa niin kuin pitääkin.

  Mulla ultrattiin kohtu ja munasarjat vuosi sitten, kun "erehdyin" mainitsemaan gynelle satunnaisesta tiputteluvuodosta, jota silloin oli. Siellä oli silloin kaikki kunnossa, mikä oli kyllä helpottava tietää, vaikka sillä hetkellä ylimääräinen rahanmeno (yksityisellä) vähän ärsyttikin. Ultralla pystyy näkemään mahdolliset myoomat, kystat sekä useinmiten PCO:n ja pahemmanlaatuisen endometrioosin, joten varsin informatiivinen tutkimus on kyseessä. Mulla oli joskus nuorena todella kivuliaat kuukautiset, ja silloin tuo endon mahdollisuuskin käväisi joskus mielessä.

  Niin, ja mulla stressi tuntuu vaikuttavan kuukautisiin enemmän kuin laihtuminen tai lihominen. Joskus laihtuessa on kuitenkin kierto pidentynyt hetkellisesti, mutta ei mitenkään radikaalisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessahan menkat 2 - 6 kertaa vuodessa tuntuisi paljon paremmalta idealta kuin ne joka kuukautiset, kun ei tarvitsisi kärvistellä niin usein :)

   Poista
 5. Itsellä on aina ollut epäsäännölliset kuukautiset ja laiskimmin ne toimi kun olin suurimmillani, mutta yleensä pienehkön (n.10kg) painonpudotuksen jälkeen tulivat kuukautiset kylään. Ikävä kyllä lihoin sen 10kg myös takaisin lukemattomia kertoja. Ilman hormoneja kuukautiseni tulivat siis noin 3-4 kertaa vuodessa.
  Laihdutettuani reilut 30 kiloa (suht hitaasti) kuukautiset jäivät kokonaan pois melkein kahdeksi vuodeksi! Tänäkin aikana lihoin takaisin 10-15 kiloa. Asiaa tutkittiin ja tutkittiin (verikokeet, ultra, papa), eikä missään ollut mitään vikaa. Kun kuukautiset vihdoin tulivat (luonnollisesti, en ollut ehtinyt saamaan hormonihoitoa) oli se aika kamalaa, vuodin viikon kun seula ja pahimpina päivinä jouduin vaihtamaan megaturbo-sidettä tunnin välein. Julkisen puolen gyne ei oikein ottanut kantaa, syytti asiasta nykyisinkin korkeaa painoani ja toisaalta taas suurta painonpudotusta, mutta kehotti vähentämään painoa nykyisestäänkin ankarasti. Huoh, melkoinen solmu. Aloitan nyt sitten hormonihoidot (Diane Nova) tämän ja muiden ongelmien hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, onpa ikävän kuulosta. Toivottavasti tilanne on jo ehtinyt parantua edes vähän...?

   Poista