sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Olen ollut vähän laiska bloggaaja viime aikoina. Yllättävää kyllä, viihtyisin paremmin pihalla ja joogaamassa kuin koneen äärellä. Töissäkin on ollut kaikenlaista hässäkkää, joka on kuluttanut aivotoimintaan käytettäviä varantoja. Yritän kompensoida meditoimalla ja ottamalla aikaa itselleni, mutta jotenkin aivot ovat koko ajan todella väsyneet ja hitaat. Kai se tästä vielä...

Äiti tahtoo kuosiin -blogin Iiris heitti minulle haasteen. Ja haastanpa nyt samalla seuraavat henkilöt vastaamaan tähän (saanhan haastaa niin monta kuin haluan, saanhan?):
Unohdinko jonkun? Vastaaminen vapaaehtoista mutta ilahduttavaa :)

***
1. Mikä on tärkein päivärutiinisi

Oikeastaan kaikki aamutoimet. Olen armottoman aamu-uninen, ja kiukkuinen. Miehellä on sama vika. Perherauhan ja oman olon takia olen siis opetellut säännölliseen aamurytmiin, josta en ihan heti tingi.

Kuva: Pixabay.com

Herätyskello soi yleensä 5.30 tai 6.30, riippuen aamun ohjelmasta. Tyroxinia nassuun vielä sängyssä istuen, sitten vaa'an kautta suihkuun. Suihkun jälkeen aamupalaa ja kahvia, sängyssä istuen. Yleensä luen joko uutisia tai jotain kevyttä kirjaa. Vaatteet odottavat yleensä jo valmiina, koska niiden etsiminen aamulla on stressaavaa. Samoin mahdolliset töihin tai liikuntaan tarvittavat välineet on jo pakattu edellisenä oltana. Vaatteet päälle, hampaiden pesu, hiusten harjaus, ehkä vähän meikkiä naamaan tai sitten ei, ja mahdollisimman suoraan ulos.

Koko aamurutiini on kehitetty niin, että minä ja miehemme mahdollisimman tarkasti välttelemme toisiamme. Kaksi aamuäreää törmäilemässä jääkaapilla tai kiistelemässä siitä, kumpi saa ensin pestä hampaat, on resepti huonoon päivään. Siksi hyödynnämme sitä, että meillä on kaksi kerrosta. Mies hoitaa kaikki aamutoimensa, suihkua lukuunottamatta, alakerrassa. Minä taas pysyttelen visusti yläkerrassa kunnes on aika lähteä kotoa, mitä nyt saatan käväistä keittiössä sillä välin kun mies on suihkussa. Tämä toimii meille hyvin, ja on tuonut meille mukanaan paljon paremmat aamut.

Loppupäivän suhteen olenkin sitten joustavampi.


2. Paras kirja, jonka olet lukenut? Miksi?

Voi apua, eihän tähän voi vastata! Olen aikaisemmin lukenut ihan hirveän paljon, vaikka harrastus onkin viime vuosina jäänyt vähän varjoon, kun työ tuntuu vievän niin paljon aivokapasiteettia. Pidän esimerkiksi fantasiasta ja historiallisesta kirjallisuudesta ja vähän vanhanaikaisista dekkareista, sellaisista jotka eivät ole liian raakoja tai pelottavia. Koska en osaa valita, niin laitanpa tähän muutaman suosituksen sellaisita kirjoista joita olen lukenut viime aikoina:
 • Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat. Tässä kirjassa seurataan muutaman afghanistanilaisen ihmisen elämää läpi vuosikymmenien. Elämä vie ihmisiä eri suuntiin, ja osa heistä tapaa toisensa jälleen... osa ei. Todella koskettava ja hyvin kirjoitettu tarina, johon on helppo uppoutua.
 • G.D. Falksenin Ouroboros Cycle -sarja. Steampunkahtava fantasiatarina vaihtoehtoiselta 1800-luvulta. Ei voi oikein kertoa kovin paljon ilman suuria spoilereita, mutta lue!
 • Diana Gabaldonin Matkantekijä -sarja. 1940-luvulla elävä Claire astuu kivikehään, ja joutuu 1700-luvun Skotlantiin. Siellä häntä odottaa sekä seikkailua että rakkautta, mutta myös kärsimystä. Tämän sarjan ensimmäisen kirjan filmatisointi menee tällä hetkellä Yle:n kanavalla.
 • Jonas Jonasson: Analfabeten som kunde räkna. Eteläafrikkalainen pikkutyttö jää orvoksi 5-vuotiaana, ja 15-vuotiaana hän joutuu kotiorjaksi. Kuulostaako surulliselta kohtalola? Ehkä, mutta tämä on eräs hauskimpia ikinä lukemiani kirjoja. Maailmaa voi katsoa monella tavalla. Jonassonia on suomennettukin, mutta lue alkuperäisenä, jos pystyt.
Kuva: Pixabay.com

3. Mihin olet aina halunnut matkustaa? Oletko toteuttanut haaveesi?

En kamalasti haaveile matkustamisesta. Viihdyn hyvin kotona. Mutta pitää myöntää, että jonkinmoinen haave on olemassa... haluaisin kiertää USA:ta autolla, läpi eri osavaltioiden. En ole totetuttanut tätä haavetta, enkä varmaan ikinä toteutakaan, koska pelkään lentämistä. Ehkäpä jos kiepsauttaisi Venäjän ja Alaskan kautta?

Eurooppaakin olisi kiva nähdä vähän enemmän kuin olen tähän mennessä nähnyt. Ehkäpä tänä kesänä ehtisin käydä yhdessä uudessa maassa? Viihdyn paremmin kaupunkilomilla kuin missään rannalla, tosin en ole ikinä käynyt ns. perinteisellä aurinkolomalla. En pidä kuumasta.

4. Haluaisitko asua ulkomailla? Missä?

Haluaisin, oikeastaan missä tahansa länsieurooppalaisessa maassa. Ehkä mieluiten jossakin jossa puhutaan englantia, saksaa tai jotain pohjoismaista kieltä, koska olisi helpompi pärjätä arjessa. Vaikka kai sen kielen oppisi muissakin maissa, noihin kieliin vaan olisi pohja valmiina. Valitettavasti ei ole nyt ollut keikkoja tarjolla sopiviin maihin, muuten olisimme varmaan tälläkin hetkellä jossain ulkomailla. Ruotsissa olen asunut puolisen vuotta, mutta siellä en oikein viihtynyt. Voisin kokeilla seuraavaksi jotain muuta. Islanti olisi mahtava.

5. Jos saisit täyttää vaatekaapin vain yhdellä merkillä, niin mikä se olisi?

Se olisi tosi tylsä vaatekaappi. Pitäisi varmaan ottaa Zizzi tai Junarose, vaikka vaatekaappi saattaisi jäädä aika vajaaksi. Palataan asiaan sitten kun mahdun normikokoihin. Ehkäpä hurahdan sitten johonkin merkkiin.

6. Lempiruokasi

Oijoi, taasko on pakko valita? Lasagne! Ei kun uunilohi, aurajuustolla kuorrutettu! Eipäs, vaan omatekoiset lihapullat ja perunamuussi. Uuniperuna ja pihvi! Tai jos sittenkin täytetyt kesäkurpitsat? En osaa valita! Ei kuitenkaan mitään supereksoottista, olen ihan tavallisen, itse tehdyn kotiruuan ystävä. Olen kai vähän tylsä, mutta tässä iässä olen sen kanssa melko sujut.

7. Tärkein periaatteesi äitinä/naisena?

Äiti en valitettavasti ole, toivottavasti jonakin päivänä. Naisena sitten, hmm. Olen ehdottomasti feministi, eli kannatan tasa-arvoa. En osaa sanoa onko minulla juuri muita erityisesti naiseuteeni liittyviä periaatteita. Olen ihan tyytyväinen siihen että olen nainen, mutta toivoisin silti tulevani kohdatuksi ensi kädessä ihmisenä enkä naisena.

Näin lapsettomana on varmaan helppo luetella millaisia periaatteita olisi jos olisi vanhempi. Olen ainakin sitä mieltä, että lapset tulee kasvattaa tasa-arvoon, kunkin omia kiinnostuksenaiheita ja luonteenpiirteitä tulee tukea. En haluaisi kasvattaa lapsia kovin jäykkiin sukupuolirooleihin. Olen myös sitä mieltä, että lasten ei tule saada kaikkea mitä haluavat. Itse pitää vähän nähdä vaivaa asioiden eteen. Katsotaan miten periaatteet pitävät sitten joskus, jos nappaa.

8. Oma juttusi, josta et luovu?

Olen sitä mieltä, että on pääasia, että on joku oma juttu. Mikä se juttu on, saattaa minun kohdallani vaihdella. Joskus saata uppoutua viikkokausiksi Helsingin 1910-luvun historiaan, seuraavaksi saatan neuloa kymmenen paria villasukkia, sitten saatan katsoa putkeen koko Star Trek -sarjojen ja -leffojen kirjon (kyllä, myös animaatiosarjan), sen jälkeen ehkä joogaan intohimoisesti. Kiinnostuksen kohteet vaihtelevat, innostus ja intohimoinen suhtautuminen asioihin säilyy. Se on elämän suuri piristys.

9. Hetki, joka on jäänyt mieleesi? Miksi?

Vaikkapa se kun minua kosittiin. Ajankohta oli melko myöhäinen, häihin oli nimittäin aikaa enää viikko, mutta mies huomasi yhtäkkiä, että ei ollut ikinä kosinut minua. Minä yritin jotain mutista, että miten niin ei ole, menimmehän me kihloihin jo vuosia sitten, ja häätkin on järjestetty valmiiksi, pappi buukattu ja vieraat kutsuttu. Mutta ei, mies totesi että ei kelpaa, ja polvistui olkkarin lattialle, sylissään iso pehmosammakko. Olin aika hämilläni. Pussattuani sammakkoa (pehmoa, ei miestä) sainkin huomata, että sen suussa kimalsi jotain... vihkisormukseni. Vastasin "kyllä". Mitäpä muuta enää siinä vaiheessa voi? :)

10. Oletko kenkä vai laukkuihminen?

Pitää myöntää että en oikein kumpaakaan. Kengän pitää olla tukeva ja mukava jalassa, ja mielellään sellainen kohtalaisen näköinen, mutta voi se olla vähän rumakin, kunhan tuntuu hyvältä. Laukuissa pääasia on että niillä voi kuljettaa tavaraa. Olen kenkä- ja laukkujästi, anteeksi :)

11. Lempipuuhasi kesällä?

Lukeminen. Mielellään ulkotiloissa, jonkinlaisella pehmeällä alustalla, aurinkovarjon tai vastaavan päällä. Plussaa, jos lähistöllä on järvi, jonne voi välillä pulahtaa viilentelemään. Lukeminen on mahtavaa, mutta en oikein jaksa keskittyä siihen muutoin kuin lomalla.

4 kommenttia:

 1. Kiittää haasteesta - palaa asiaan ehkä jo ensi sunnuntaina :-)

  VastaaPoista
 2. Olipas mielenkiintoista kuulla sinusta enemmän näin kysymysten ja vastausten kautta :) Hmmmm, täytyypä varmaan ajan kanssa itsekin vastailla joku päivä, kiitos haasteesta :)

  VastaaPoista
 3. Vastattu :) http://mamakuntoon.blogspot.fi/2015/06/vastauksia-haasteeseen.html

  VastaaPoista
 4. Tulin minäkin kiittelemään haasteesta ja kertomaan, että sain viimeinkin vastattua. Oli kiva miettiä vastauksia.

  VastaaPoista