keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Yöpöydälla: Raxun remppa

Raxun, eli Raakel Lignellin, elämäntapamuutos ja laihtuminen on saanut aika paljon näkyvyyttä mediassa. Ja onhan se vaikuttava muutos! Kun huomasin Lignellin kirjan Raxun remppa - Rapakunnosta hyvään oloon olevan alessa, nappasin sen itselleni. Ehkäpä Raxulla olisi jotain hyviä vinkkejä.

Ihana Raakel tarjoaa tiedon puun hedelmää.
Ostin kirjan e-kirjana, ja ensimmäinen vaikutelmani oli pettymys: jostain syystä kustantaja ei ole ollenkaan sopeuttanut kirjaa e-kirjaksi, vaan paperikirjan pohjalta on vain tehty pdf ja alettu myymään sitä e-kirjana. Ei näin! E-kirjan vahvuus on että sitä voi lukea erilaisilla laitteilla (tabletti, puhelin, tietokone, e-kirjalukija) ja että sen fonttikokoa voi muuttaa omille silmille sopivaksi. Tämä kirja oli täysin lukukelvoton niin puhelimella kuin omistamallani pienellä tabletilla. Mitähän julkaisija Sanoma Magazinesilla on ajateltu? Ehkäpä näin: "Rahat pois tyhmiltä! E-kirjoja ei voi palauttaa tai vaihtaa!"

Noh, kunhan pääsin tämän alkuärsytyksen ohi (ja lainasin isompinäyttöisen tabletin), oli kirja ihan kelvollista luettavaa. Hieman yllätyin siitä, että kirja nojasi niin vahvasti Raxun henkilökohtaisiin kokemuksiin liikunnasta ja laihdutuksesta. Mutta kai se olisi pitänyt ymmärtää jo kirjan nimen perusteella, kyseessä oli kuitenkin Raxun remppa, ei yleinen ohje elämäntaparemonttiin. Kirjassa seurataan Raxun muutosta sohvaperunasta viidesti viikossa jumppaavaksi tehopakkaukseksi, joka on alkuperäistä naista 50 kiloa kevyempi. Muutamia ruoka- ja jumppaohjeitakin jaetaan.

Kirja on täynnä kuvia. Niiden aihe on aina sama: Raxu edestä. Raxu takaa. Raxu juoksee. Raxu reippailee. Raxu poseeraa näteissä liikuntavaatteissa. Raxu on nätti ja urheilullinen. Raxu nauttii elämästä. Vähempikin olisi ehkä riittänyt. No joo, on se hyvän näköinen. Oli tosin isompanakin.

Hieman ärsyttävä osa oli se, että ensin Raxu kertoi vaikkapa omista ruoka- tai liikuntatavoistaan. Marginaalissa olikin sitten kommentti ravintoterapeutilta tai muulta ammattilaiselta... ja hyvin usein viesti oli: Väärin laihdutettu! Alkoi hieman nyppi pidemmän päälle. Kai tässä haluttiin antaa jotain tasapainoa yleisten suositusten ja Raxun käyttämän metodin välille, mutta olisikohan sen voinut hoitaa tyylikkäämmin? Nyt tuli tunne, että kirjailijan kokemuksia jotenkin lytättiin. Toisaalta alkoi mietityttää, että julkaisija on jotenkin "pelästynyt" Raxun karpihkoa ruokavaliota, ja kiireesti etsinyt käsiinsä virallisterveellistä linjaa suosivan ammattilaisen, jotta kukaan ei ainakaan voisi sanoa että julkaisija antaa epäterveellisiä neuvoja.

Kovin hyödyllisenä en kirjaa noin sisällöllisesti pidä. Uutta tietoa ei tullut juuri ollenkaan. Sen sijaan sanoisin että tämä on enemmänkin inspiraatiokirja, jonka tarkoituksena on jakaa sanomaa, että muutos on mahdollinen, jos sitä tarpeeksi haluaa. Sellaisena se toimiikin varmaan ihan mukavasti.

7 kommenttia:

 1. mieki meinasin joskus ostaa ton kirjan mutta enpä vielä ole eestyny :D ja tuskin ostankaan enää.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se varmaan ihan hyvä kirja jos kaipaa inspiraatiota. Minulle tuli jo tuosta huonosti toteutetusta e-kirjasta ärsytys. Kakkososaa on ollut tekemässä Raxun apuna Patrik Borg, joka yleensä tietää mistä puhuu. Siksi tekisi mieli lukea se, mutta mutta... en halua ostaa paperikirjoja, enkä tee mitään e-kirjalla jota en voi lukea puhelimella tai minitabletilla. Kirjastoista en niin välitä. Vaikeaa :)

   Poista
 2. Eikös se tuo Raksun homma alkanu siitä keuhkokuumekierteestä. Silloin Raakkeli tuli julkisuuteen laihtumisnsa jälkeen, mulla totta kai kiinnosti kovasti että mitä se on tehny ko on niin muuttunu. Mutta äkkiä se hiipu se kiinnostus. Raakkeli on vaan saanu kunnon säikähys-herätyksen keuhkokuumeiden muodossa ja päättänyt muuttaa elämän tyylinsä. Ettei keuhkokuume tai jälkitaudit vie lopullisesti. Säikähin itekki omaa keuhkokuumettani vuosia sitten. Eka jäi tupakka ja sitte alko kuntoilu. En miekään tuota kirjaa ostais vaikka kaikki kunnia Raakkelile, huima muutos hällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siitä se taisi alkaa. Varmaan monelle tulee jossain vaiheessa joku tuollainen herätys, jos alkaa asiat mennä liian huonoon suuntaan.

   Poista
 3. Mitä hänen blogiaan olen toisella silmällä seuraillut niin treenaa tosi paljon ja vsrsinkin ryhmäliikuntaa. Onneks voi laihtua vähemmällä (rahallakin) mutta onhan tuo tosiaan hyvä motivaattori ollut. Jotenkin blogista ainakin jäänyt pinnallinen olo vaikkei varmasti ole pinnallinen ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasta sai sen käsityksen että jossain vaiheessa treenasi ihan hulluna, mutta nyt olisi vähentänyt. Ymmärrän kyllä jotenkin. Jos meilläpäin olisi joku hyvä kuntokeskus, saattaisin hankkia addiktion... Nyt saan vaan addiktoitua tuohon uimahalliin :)

   Poista
 4. Mä kuulin lihavuusleikattujen sisäpiiristä "varmaa tietoa", että Raakel oisi käynyt lihavuusleikkauksessa. En tiedä uskoako. Joku oli kuitenkin kuulemma ollut sairaalassa samaan aikaan, täysin satavarmana tietona tätä puhui. On sitä Raakelilta kysyttykin, hän kieltää sen jyrkästi. Samalla tavalla tiedettiin Vesa-Matti Loirin leikkauksesta ennen kuin tuli kaapista julkisesti ulos, eli siinä mielessä voisi pitää paikkansa. Mutta olisiko otsaa kirjoittaa tuommoisia kirjoja yms., jos olisikin leikattu? En tiedä mitä itse uskoa.

  VastaaPoista