perjantai 9. tammikuuta 2015

Tammikuu ja uusi, terveellinen elämä

"Suomalaiset keventävät tammikuussa oikeasti – amerikkalaiset syövät tuplasti enemmän kaloreita kuin jouluna", otsikoi Helsingin Sanomat tänään.

Melko hämmentävä asia, jos tämä tosiaan pitää paikkansa. Selitykseksi tutkijat tarjoavat sitä, että sen sijaan että jokaisen tavalliseen ruokavalioon kuuluvat ns. huonommat vaihtoehdot korvattaisiin paremmilla, niin amerikkalaiset ostavat sekä sen huonomman että sen paremman vaihtoehdon, siis vaikkapa sekä pakasteranskalaiset että parsakaalin.

Koska itse yritän jatkuvasti lisätä ruokavaliooni vihanneksia ja kasviksia, huomaan joskus sortuvani samaan. Kaupassa parsakaali saattaa iloisesti huudella ja houkutella minua ostamaan itsensä, mutta kunhan päästään kotiin, se hiljenee täysin. Hiljaisena jääkaapin nurkassa mököttävä parsakaali löytyy sitten parin viikon kuluttua keltaiseksi nahistuneena. Jostain syystä vihannesten ja kasvisten integroiminen päivittäiseen ruokavalioon on yllättävän haastavaa. Kenties amerikkalaiset kärsivät samasta ongelmasta?

Suomalaiset syövät tammikuussa yhtä paljon vihanneksia ja hedelmiä kuin kesällä, satokauden huipulla. Tällainen pieni "vitamiiniruisku" ei varmaan ole pahasta kenellekään.
Kuva: Graela
Suomalaiset sen sijaan ihan oikeasti tuntuvat keventävän tammikuussa, väitetään HS:n artikkelissa. Hedelmiä ja vihanneksia nimittäin myydään lähes yhtä paljon kuin kesän huippusesonkina. Toivottavasti tulevat myös syödyiksi, eivätkä jää jääkaappiin nahistumaan.

Tammikuu näkyy myyten myös rahkahyllyllä. Paikallisesta isosta marketista oli rahka loppunut kesken. Viime vuoden tammikuussa taisi olla sama juttu, jouduin syömään marjarahkani "väärän merkkisen" rahkan joukossa. Eiköhän rahkatilannekin palaudu normaaliksi, kunhan päästään helmikuun puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti