keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Geokätköilyä kokeilemassa

Lumi narskuu jalkojen alla ja käsiä paleltaa. Kääntyilen eri suuntiin ja yritän kohdistaa kompassin neulan oikein. Jossain lähistöllä pitäisi olla geokätkö, ensimmäiseni. Ystäväni, joka on tämän harrastuksen parissa aivan yhtä kokematon kuin minäkin, tiirailee omaa puhelintaan, samoissa puuhissa. Pitäisikö mennä tuosta talojen välistä, vai kierretäänkö metsäpolkua? Mennään metsän kautta!

Lopulta kompassi asettuu aloilleen, ja löydämme koordinaattien osoittamaan paikkaan. Paikalla ei näytä olevan mitään muuta kuin metalliaita ja pari puuta. Pyörimme hetken hämillämme ympyrää. Missään ei näytä olevan mitään geokätköön viittaavaa. Olisiko se lumen alla? Mutta ei, kätköllä on Geocaching -sivun mukaan käyty ahkerasti tammikuun aikana. Hämmentyneinä alamme tutkiskella paikkoja. Pimeys ja lumi haittaavat näkyvyyttä, mutta emme kehtaa kaivaa esiin taskulamppuja, koska ohitse ajaa autoja vähän turhankin usein.Lopulta ymmärrämme kurkata... noh, enpä kerro minne, että en vahingossa pilaa kenenkään iloa. Mutta onneksi oli pidempi kaveri mukana. Oma 170 cm mittani ei olisi riittänyt kätkön paikallistamiseen. Kaivamme esiin putken, jonka sisältä löytyy pitkiä, kapeita papereita, joissa ihmiset ilmoittavat nimimerkkinsä ja koska ovat kätköllä käyneet. Lisäämme omamme joukon jatkoksi, palautamme kätkön paikalleen, loggaamme sen nettisivulle... ja lähdemme jäljittämään seuraavaa kätköä.

Kuten yllä selviää, tuli testattua uutta harrastusta. Geokätköily, englanniksi geocaching, on toimintaa jossa ihmiset piilottava niin sanottuja geokätköjä eri puolille maailmaan, lisäävät kätkön tiedot nettiin, ja sitten muut yrittävät paikallistaa kätköjä GPS-satelliittipaikannuksen avulla. Osa kätköistä saattaa olla hyvin helppoja löytää, kuten ensimmäinen etsimämme kätkö. Toiset saattavat olla hyvinkin vaativissa olosuhteissa ja niiden löytäminen saattaa edellyttää erityistaitoja, kuten sukellusta tai kiipeilyä.

Usein itse kätkö on jonkinlainen muovirasia, joka sisältää lokin, kynän ja ehkä jotain muuta pientä. Mutta voivat ne olla erilaisiakin. Esimerkiksi tämä ensimmäinen löytämämme kätkö koostui muovisesta putkesta. Välttämättä GPS-laitteisiinkaan ei tarvitse sijoittaa rahaa (jos ei halua), vaan kätköilyä voi harrastaa myös puhelimeen tai tablettiin asennettavan sovelluksen kautta, kuten me tällä kertaa teimme.

Ensikosketukseni geokätköilyyn oli positiivinen, ja toivon että tästä vielä muodostuisi hauska harrastus. Olen jo ennättänyt kartoittaa missä kotini ja työpaikkani lähellä on kätköjä, ja nyt odottelen vain sopivaa hetkeä iskeä niiden kimppuun. Samalla tulee ulkoiltua.

2 kommenttia:

 1. Ensiksi, kaunis kuva :) Toiseksi, nuo geokätköt on kyllä hauskoja. Oon yhteen törmännyt ihan sattumalta. Pitäisi saada mies innostumaan tuosta, niin voisi enemmänkin alkaa harrastamaan - yksin se on jotenkin niin plääh. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harvoja omiani tässä blogissa. Olen ikävästi liikkeellä aina pimeän aikaan, eikä kännykän kamera oikein jaksa kuvata pimeässä.

   Otapa vaan mies kainaloon ja ilmoita että lähdette kävelylle, ja matkalla kaivatkin kännykän esille ja alatte etsiä kätköä? ;)

   Poista